Filmanalyse av Kongen av Bastøy
- elizab1103
- Jun 7, 2016
- 12 min read
Skjema for filmanalyse av Elizabeth B. A. Nilssen
Innholdselementer i analysen
Veiledning
Innledning
Kongen av Bastøy ble lansert 17. desember 2010, filmen er filmet mange forskjellige steder som; Oslofjorden i Norge, på Øya Bastøy og Estland. Filmen ble filmet med omkring hundre statister i gutterollene. Produsentens navn er Karin Julsrud. Eric Schmid og Dennis Magnusson var manusforfatterne som tok utgangspunkt i manus skrevet av Lars Saabye Christensen og Mette Marit Bølstad. Regissørens navn er Marius Holst. Han er kjent for filmen 10 kniver i hjertet (1994) som var hans største spillefilm, mens hans neste spillefilm heter Øyestikker (2001). Filmen er stort sett drama og historie. Fordi filmen ble valgt som beste norske kinofilm fikk den Amandapris i 2011.
Filmen er en dramatisert gjenfortelling av forholdene ved Bastøy skolehjem, en tidligere internatskole og ”oppdragelsesanstalt for forsømte gutter”. Bastøy skolehjem er et mørkt kapittel i Norsk historie. Den ekte hendelsen skjedde 20 mai 1915, for hundre år siden. Lyset er holdt i en kjølig, gråblå tone, mye av handlingen foregår på vinteren, og behandlingen Bastøy-guttene utsettes for er ikke akkurat det du hadde sett for deg på et skolehjem.
Hendelsen kan ligne noe som har skjedd på Waisenhuset i Stavanger, et barnehjem som ble grunnlagt i 1877 av Lars Oftedal. En” tante” passet på åtte hus med 12 barn i hvert hus. Etter at stedet Waisenhuset ble nedlagt (1986) har det da blitt rettet sterke beskyldninger fra 15-20 tidligere beboere om fysisk og seksuell mishandling og trakassering. Historiene barna kan fortelle er graverende, og demonstrerer hvor galt det kan gå hvis barn som blir tatt hånd om av det offentlige. På barnehjemmet ble søsknene slått, sparket, tvangsfôret og brent. I helgene ble guttene sendt til et avlastningshjem der en pedofil misbrukte dem.
Årstall: Når var den ferdig? Land: Hvor er den produsert? Regissør: Hvem er regissøren? Hvem har eventuelt skrevet manus? Hva er regissøren kjent for? (maks. to setninger) Hvilken sjanger tilhører filmen? Hvordan ble filmen omtalt da den kom ut? (maks 1 til 2 setninger) Filmhistorisk plassering eller kort om hvordan den referer til andre filmer i filmhistorien (maks. to setninger som utdypes senere). Samfunnskontekst: Tar filmen utgangspunkt i samfunnsaktuelle hendelser, eller har den synspunkter på samfunnsaktuelle problemstillinger?
Hoveddel
Handlingsresymé
Filmen handler om ekte historiske hendelser som skjedde på det beryktede guttehjemmet i Oslofjorden år 1915. Hovedpersonen er den 17 år gamle Erling. Han ble sendt til Bastøy fordi han gjorde noe som ikke var menneskelig, i stedet for fengsel var guttehjemmet på Bastøy stedet han ble sendt.
Forholdene ved den brakken han ble sendt til var grusomme og Erling bestemmer seg raskt for å rømme. Etter ett mislykket rømnings forsøk finner guttene ut sannheten om den grusomme husfaren og et voldelig opprør bryter ut. Staten finner ut om dette ved at alle som jobber der har flyktet fra opprøret. Store militære styrker blir satt inn for å gjenvinne ro og orden. Olav og Erling kommer seg vekk fra øya, men på vei over til den andre siden faller Erling gjennom isen og Olav blir tvunget til å fortsette alene.
Beskriv kort hva som skjer i filmen (maks. 1/4-side).
Synsvinkel
Vi ser handlingen i gjennom Erling ved å følge han. I begynnelsen av filmen har han kun ett motiv, det er å rømme. Han har vært til sjøs og lar seg ikke pille på nesen, men bestyreren Håkon og husfaren Bråthen har sine metoder. Erling får meningsløst straffarbeid som skal ”hjelpe” han å komme på rett kjøl, ikke bare Erling men alle guttene i brakke C som ikke adlyder husfaren. Etter hvert blir forholdene for urimelige og guttene får motet til å prøve å stoppe dette. Erling viser mer med kroppsspråk og holdning.
Utover i filmen blir Erling mer og mer opptatt av de andre guttene og deres kamp mot urettferdighetene. Bestyreren er en sliten, eldre mann. Han tror sterkt på internatets strenge regler og fremstår som en kristen mann. Husfar Bråthen derimot er en mager, alkoholisert og ondskapsfull mann. Han utnytter sin posisjon på øya på det groveste, og det er akkurat dette Erling og Olav legger mest merke til. Erling finner ut av at Bråthen bruker Ivar nede i kjelleren til sin egen fordel. Ivar er en sky og ikke så tøff kar og tørr ikke fortelle noen om misbruket.
Erling får øye på dette og forteller dette til Olav, som forteller det til Håkon. Håkon er på spissen ved å tro det, men han velger å vise at han ikke tror på det. Når Bråthen pakker kofferten og drar tror alle på Brakke C at han har blitt pågrepet og sendt til et annet sted, men han kommer tilbake fra å kjøpe fisk. Siden han ikke kan lese spør han Olav om å skrive et bred til søstera hans, også å skrive en fortelling som lyder slik:
”Jeg har sett en hval få 3 harpuner i seg og likevel fortsatte, det tok den en hel dag å dø. Vi fant igjen hvalen, vi kom helt inn på den, nærmere enn vi hadde gjort før. Men han var svakere på grunn av harpunene vi hadde truffet han med, han var dekket av arr fra alle kampene han hadde kjempet.” Dette blir da sagt på starten av hele filmen med Erling som voice-over. Til slutten blir dette sagt igjen men av Olav.
Han har sett masse, andre ikke har sett. Dette skjer med hjelp av Kameravinkler. Vi følger personen i alt han gjør og opplever.
Hvem fortelles historien gjennom: Hvem har synsvinkelen? Hvordan formidles det?
Skjer det for eksempel gjennom voice-over eller subjektive bilder eller kameravinkler? Tilbakeblikk?
Dramaturgi/ oppbygging
Historie, Individ/gruppe, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Oppvekst/familie
Konflikten går ut på at en av guttene med navn Ivar blir seksuelt misbrukt av Husfar Bråthen. Dette får Olav vite av Erling og drar så til Håkon for å fortelle dette, men Håkon tror ikke særlig mye på det. Ivar tar etterhvert sitt eget liv ved å fylle lommene sine med middels store steiner slik at han får seg selv til å drukne. Dette reagerer guttene i Brakke C veldig sterkt på og skylder på husfaren som Erling mener at han har sett misbruke denne uskyldige guttungen. Bråthen vet da at dette er hans skyld men han kommer opp med en unnskyldning at Ivar hadde da prøvd å svømme men druknet fordi det var for kaldt. Alle guttene gjør opprør slik at ledelsen må flykte og forsvaret blir sendt over for å slå ned på urolighetene
1. På bilde en starter det med en innledning som forteller mye om de få hovedkarakterene. Allerede på starten får man vite at Erling er kommet for å flykte, da stiger denne linjen lenge opp til der han bestemmer å flykte med båt, på linje 2. Når han har flyktet synger spenningskurven til en lit flat og rolig linje, til da de får fanget Erling igjen på bilde 3 . På bilde 4 stiger spenningskurven litt til de finner ut at Ivar blir misbrukt av Bråthen. Ivar bestemmer seg for å ta selvmord ved å drukne seg selv på bilde 5 og dette gjør slik at spenningskurven stiger brått, Bråthen blir beskyldt av guttene på brakke C. På bilde 6 har Olav fått signaturen fra Håkon og kan derfor reise fra øya, men p.ga det som skjedde med Ivar velger han å snu på bilde 7 og banke Bråthen. Dette skaper et opprør som fortsetter på bilde 8. På bilde 9 har staten sendt inn soldater til øya for å stoppe opprøret. Til slutt vil spenningskurven synke ned helt til Erling og Ivar klarer å rømme, men Erling drukner p.ga en sprekk i isen de har brukt som rømningsvei, Ivar overlever og vi får se noen få minutter av han som en voksen og hva han driver med da har spenningskurven endt.
Hva går konflikten(e) ut på?
Er det en ytre eller indre konflikt?
Hvem er parter i konflikten? Hvilke hindringer møter protagonisten (helten) på sin veg mot målet?
Har filmen en klassisk dramaturgisk oppbygning med anslag, presentasjon, konfliktutdyping, konfliktopptrapping, vendepunkt, klimaks og avslutning?
Karakterframstilling
Erling: En sjøgutt. Han er sterk og tøff og gjør alt han kan for å komme seg unna øya og hjem til søsteren sin. Han er en som er veldig vanskelig å komme innpå og bli kjent godt med. Han overbeviser Olav og Øystein til å hjelpe han å flykte.
Olav: Han har vært på øya i 6 år og skal snart bli løslatt. Han blir også kalt for bestyrerens «lille smisker». Altså han er den i brakke C som har mest kontakt med bestyreren og gjør alt som bestyreren ber han om å gjøre, men når Erling kommer inn i bildet, Innser Olav at han ikke orker det lenger og er heller med på Erlings planer. Når man tror at han virkelig drar hjem tar han et brått sving og vender tilbake med skyldfølelse pga. At Ivar er død.
Husfar Bråthen: Husfar for Brakke C der Olav og Erling holder til. Han er den personen som holder øye på guttungene i brakke C og passer på dem, hvis noen ikke hører på han blir det og bråk. Han er en utnyttende , alkoholisert og ekkel person. Han brukte Ivar for å føle seg selv bra. Husfar er en som benytter seg av de unge seksuelt sett når ingen andre følger med.
Bestyrer Håkon: Han styrer alt, han bestemmer hva guttene skal gjøre ute i arbeid på øya og hva husfedrenes oppgaver er. Han styrer ikke alle ansatte men han er av de personene som i stedet for å hjelpe til koser han seg i den ”koselige” stua si, og ser ut til å nyte det at han har alt under sin makt. Altså han er en veldig dominerende mann som bestemmer alt som foregår på øya.
Protagonistene er Olav og Erling, de prøver å bekjempe ondskapen med litt hjelp fra de andre guttene i brakke C, pluss en ansatt. De prøver å bekjempe antagonisten husfar Bråthen og bestyrer Håkon og deres ansatte.
Vi kan også se for oss Erling som Antagonisten, fordi han skapte mesteparten av opprøret, men husk; bare for gode grunner.
Jeg føler at både Olav og Erling har forandret seg mest i filmen. Olav, fordi han går fra å være som Erling definerer han som ”Kapteinens byssegutt”, til å ville ta hevn på husfaren for å være årsaken til et selvmord, han snur akkurat da han skal dra fra øya og snur for å banke Bråthen. Erling forandrer seg også fordi helt fra starten var han selv den eneste han tenkte på, altså han planla å rømme, men det ble et mislykket forsøk når de finner han igjen på andre siden.. Etter hvert utvikler han seg slik at han ser forholdene på guttehjemmet og har lyst til å hjelpe, han får alle til å gjøre opprør sammen med han.
Beskriv de viktigste karakterene. Hvilke egenskaper har de? Hvilket forhold har de til hverandre?
Hvem er protagonisten, og hvem er antagonisten? Hvordan utvikler de seg?
Er de troverdige i forhold til filmens og virkelighetens univers?
Kinematografi (bildekomposisjon og kamerateknikk)
Det er for det meste halvnære og nærbilder når de forskjellige karakterene snakker. Det blir mest brukt ”shot reverse shot” når det er dialog. Altså som på dette bildet når Erling er ny og snakker med Håkon. Vi får se at Håkon ser på Erling, og Erling ser på Håkon ved at de skifter på hvem som blir filmet.
Når det vises hva som skjer, når de arbeider, når noe alvorlig skjer og man skal få med seg hver detalj som skjer, er det oftest totalbilder. F.eks. når Erling kaster og bærer steiner fram og tilbake.
Altså filmen følger en kronologisk rekkefølge og hvor begynnelsen har mange storslåtte, lange utendørsscener og mot hoveddelen følger en del nærbilder.
Utsnitt:
Hvilke bildeutsnitt er framtredende? Er det mange nærbilder, eller er det primært totalbilder? Er det en veksling i utsnitt? Hvordan er dialogene filmet? Er de i toskudd eller primært «shot reverse shot»?
Kamerabevegelser: Er det mye bruk av kamerabevegelser (tilt, panorering, kjøring)? Perspektiv: Er bildene filmet i froske-, fugle- eller normalperspektiv?
Iscenesettelse (mise en scène)/
Handlingen foregår på øya Bastøy, i skogen, ved fjorden, ved farmen og inne i der brakke C har avdeling. Det er ingen tegn på teknologi og det ser veldig gammelt ut. Skogen ser ikke veldig bearbeidet ut derfor må guttene gjøre mesteparten av jobben. Inne er det veldig bestemt hva guttene skal gjøre. Alle guttene sover i samme rom, med samme seng og nattbord. De er plassert slik at de ansatte lett kan gå rundt å se at alt er i orden. Hvis noen er våken om natta vil Bråthen legge merke til det. I Isolatet er det 3 senger mitt i et innestengt rom med lokk som kan virke veldig fengsel-akti. Hvis noen har gjort noe skikkelig galt blir de låst der inne. Og det var akkurat dette som skjedde med Øystein, Ivar og Erling.
Kostymene de brukte var alle de samme. Når de skal sove har de på seg en hvit skjorte og hvite bukser som minnes om pysjamas, mens på dagtiden har de en blå overall, disse bruker de hele dagen til de legger seg. Rutinen deres er enkel, de står opp, vasker seg grundig i øret, håret og egentlig overalt og etterpå blir de sjekket av Bråthen.
Opptakssted (locations) og scenografi:
Hvor foregår handlingen? Hvordan ser det ut eksteriørt (ute) og interiørt (inne)? Hva forteller det oss?
Kostymer: Hvordan er karakterene kledd? Hva forteller det oss?
Symboler: Kan enkelte ting i ha en symbolsk betydning?
Lys og farger
Fargen blå minnes vann, regn, himmel og horisont og oppleves oftest som kjølig og fjernt. Filmen ser veldig blått ut mange steder i filmen for at det skal virke kjølig. Inne er det litt mer varme farger. Det gule, oransje og og røde er mest kjent som varme farger og kan bli forbundet med sol, ild og varme, oppleves som nære og behagelige. Men i denne filmen er det blått som dominerer.
Hvordan er lyset og lyssettingen?
Hvilke farger er dominerende?
Hva gjør dette med stemningen i filmen?
Klipperytme
Når personene har en dialog klippes det raskt for hver gang en av de snakker. Men når en person har fått med seg noe som kan f.eks være trist vil kamera vise dette ansiktsuttrykket lengere enn hvis de hadde bare hatt en normal dialog. På slutten når soldatene kommer blir det klippet ganske raskt slik at man får med seg hva som skjer. Når det som skjer er action så klipper de for det meste fort. Ellers klippes det ganske sakte noen steder i begynnelsen.
Altså under blant annet det voldelige opprøret er det en raskere klipperytme som understreker stemningen.
Hvordan er klipperytmen i filmen?
Rask, langsom eller dvelende? Hvilken betydning har klipperytmen for budskapet i filmen?
Musikk
Mange steder i filmen blir det brukt felemusikk som virker veldig trist og kanskje gammelt. Denne musikken kommer da hver gang noe har skjedd som kan virke trist. Jeg føler at hver gang den musikken kommer på vet man at noe har skjedd, uansett om det er noe dramatisk eller trist.
Eksempler på steder i filmen musikken kommer er:
På starten av filmen altså både når de filmer over havet og bilder som viser til at Erling og Ivar er sammen på en båt med to ”voktere”
Når Olav viser Erling hvordan man arbeider. Bestemte Erling seg for å sjekke hvor kaldt vannet var, og Ivar forteller han at det har vært noen som har prøvd å flykte før, men klarte det ikke, og dette hadde ikke skjedd de 6 årene Olav har vært på Bastøy.
Når Olav snakker med Ivar og spør om det går bra med han p.ga at han hadde vært veldig deppa og trist i det siste.
Når Håkon forteller Olav at han må passe på at Erling følger reglene etter at han hadde prøvd å bryte seg inn i båthuset.
Hvilken type musikk er brukt? Er det enkelte av sporene som har et spesielt budskap? Står musikken i kontrast til bildene, eller forsterker den dem?
Lydbildet
På denne delen av filmen skjer det noe tragisk. På bildet står Olav og Erling og skal gå over isen fordi de hadde sett en elg gå over før dem fra fastlandet.
Når de har gått en stund er det et sted isen er litt tynnere enn andre steder og det er her lydbildet kommer inn. Når de har nærmet seg denne tynne isen kan man høre at det begynte å brake og sprekke opp. Altså visste man at hvis isen begynte å sprekke akkurat der de står vil de drukne og død av kulden i vannet. Når man hører at det braker så mye at isen faktisk skjærer fra hverandre og man hører at det splæsjer skjønner man at noe eller noen hadde falt. Og det er akkurat det som skjedde med Erling. Olav kom seg over, men Erling fikk seg ikke opp av isen uansett med hjelp fra Olav.
Beskriv lydbildet.
Er det for eksempel brukt spesielle lydeffekter for å framheve budskap og stemning?
Filmhistorisk plassering
Når de laget filmen brukte de ”sjangeren” sosialrealisme for å få frem budskapet om hvordan det var på 1915 tallet på Bastøy. Da viser de til realistisk litteratur. Litteraturen handlet som oftest om arbeideres kår og rettigheter og viser til et politisk budskap. Fordi guttene på guttehjemmet måtte ut i arbeid på Bastøy gård, viser de da forholdene og mangelen på respekt fra de ansatte.
Hvor kan du plassere filmen filmhistorisk?
På hvilken måte er den influert av andre filmer i filmhistorien, eller andre epoker?
Samfunnsmessig kontekst (sammenheng)
Filmen forteller mye om fattigdom og ytringsfriheten til barn på 1915 tallet. På 1915 tallet brøt første verdenskrig ut. Dette kan ha noe å gjøre med at det var så mange fattige i Norge på den tiden. Et eksempel som viser fattigdom i filmen er når en guttunge forteller om hvordan han ble sendt til Bastøy av å gjøre noe galt, han fortalte at han hadde tatt fra kirkepengene.
Filmen viser også til hvordan barn ble behandlet av eldre, de kunne ikke ytre seg like mye som ungdommer og barn kan i dag. Internasjonalt ble Norge lenge sett på som et foregangsland for barns rettigheter, særlig når det gjelder likestilling av barn. Barnearbeid var da vanlig i industrien og barn hadde arbeidsoppgaver også i bondesamfunnet.
Temaet er fortsatt aktuelt i dag, for eksempel i India. Barn må jobbe i en veldig tidlig alder. De jobber i ulike industrier for å forsørge familien som lever under dårlige levekår. De blir som oftest veldig dårlig betalt og miljøet er ikke helt bra heller, mange blir syke av sykdommer og dårlig hygiene.
Hva forteller filmen om den tiden handlingen utspiller seg i?
Er temaet aktuelt i dag? Hvorfor? Hvorfor ikke?
Avslutning
Konklusjon/oppsummering
Jeg har da kommet fram til at med denne filmen og bruken av sosialrealismen så har produsentene oppnådd veldig mye, og det harde arbeidet ble ikke bortkastet. De prøver å vise menneskets overlevelsesinstinkt, da bruker de Erlings tankegang om at den sterkeste overlever og etter hvert en medmenneskelighet hvor han hjelper andre selv om han egentlig bare brydde seg om å få seg selv bort i fra øya.
Tema: Maktmisbruk, urettferdighet, kamp mot autoriteten.
Alt dette kommer tydelig frem i måten guttene blir behandlet. De blir fratatt sin personlighet og fortid. I stedet for navn, får de et fast nummer som f.eks. ”C-5”
.
Oppsummer hva du har kommet fram til.
Hva er filmens budskap og tematikk?
KILDER:
http://www.dt.no/kultur/anmeldelser/anmeldelser/en-opprivende-historie/s/2-2.1748-1.5895078
http://huntvangmegtildette.blogg.no/1335513083_kongen_av_basty.html
Wikipedia
SNL
Commentaires